Årets julklapp en klapp i tiden

För trettioförsta gången utser HUI Research årets julklapp. För att utnämnas till detta är det vissa kriterier som ska uppfyllas. Dessa är:

  1. Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
  2. Produkten skall representera den tid vi lever i
  3. Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

En julklapp helt i tiden då vi blir mer och mer miljömedvetna och ett avbräck från allt nyproducerat som spottas ut från Black Friday. Black friday som för övrigt inte längre handlar om en dag, utan tjuvstartar redan på torsdagen för att sen följas av Black friday, black weekend, black week, cyber Monday och cyber week. Konsumtionshets at its finest vilket kommer att sluta i Black Out om vi inte skärper till oss.

Jag hoppas på att årets julklapp gör att fler får upp ögonen om återvunna och/eller återbrukade kläder, saker och material. Att det tar bort fördomarna om second hand och lyfter dess status. Att vi tänker efter mer om vi egentligen alls måste byta ut vardagsrumsbordet till ett helt nytt, kanske kan vi istället hitta ett på Blocket eller kanske på en sommarloppis? Vi behöver inte konsumera mer, vi behöver konsumera smartare. Utnyttja dom resurser som redan finns istället för att använda oss av jungfruliga material.

− Årets julklapp illustrerar hur hållbarhet går från att vara en trend som några konsumenter och företag plockat upp till att bli mer och mer av en hygienfaktor, säger Jonas Arnberg, VD på HUI Research.

Att återvinna och återbruka är helt rätt i tiden, nu måste vi bara se till att det inte bara blir en modefluga utan en livsstil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s