Vad är glasförpackningar?

Hur saker och ting ska sorteras är inte alltid solklart, därför tänkte jag gå igenom lite fraktioner och börjar med glasförpackningar. Glas är ett fantastiskt material som kan återvinnas hur många gånger som helst utan att tappa kvalitet!

Visst sker en viss eftersortering men det bästa är att fraktionerna är så rena från övrigt material som möjligt. En annan sak att tänka på är att skölja ur dom. Det är inget måste men ofta tar det en stund för materialet att nå sin slutdestination från att ni slänger det i ert soprum eller avfallsstation till att det når Svensk glasåtervinning i Hammar som tar emot Svensk glasåtervinning i Hammar som tar emot 700 ton glas varje vardag. Det är den enda anläggningen för återvinning av glas i Sverige.

Däremellan hamnar det på olika mellanlagringar och rester av mat och dryck drar till sig både flugor och råttor, det är människor som jobbar med att samla ihop detta och för deras skull bör vi bli bättre på att skölja ut våra glasförpackningar. (detta gäller naturligtvis övriga förpackningar också) Värna om varandras arbetsmiljö!

Vad är då glasförpackningar? Jo, det är vad det låter som. Förpackningar av glas såsom:

  • Glasflaskor t.ex. ölflaskor, saftflaskor och spritflaskor
  • Glasburkar t.ex. syltburkar eller marmeladburkar

Detta ska inte slängas tillsammans med glasförpackningar:

  • Porslin
  • Dricksglas (dricksglas ses lätt som en behållare men är en annan typ av glas)
  • Speglar
  • Fönsterrutor
  • Kristall
  • Glödlampor

Ju renare fraktion, desto mindre energi går till att eftersortera och desto mer material går att återvinna. Allt som krävs är att vi lägger rätt material i rätt behållare, det är enkelt! Känner du att du i din fastighet inte har rätt förutsättningar till att sortera så kan du kontakta fastighetsägaren. Kanske hen inte är medveten om det.

Något annat som är viktigt att tänka på är att skilja på färgat och ofärgat glas. Många tror att det ändå blandas för det är bara en lastbil som tömmer båda kärlen. Ja, det är en lastbil men baktill finns det två olika fack, ett för färgat glas och ett för ofärgat glas. Färgsorteringen är något som sen följer hela vägen till slutdestinationen.

Det som händer om man slänger färgat glas i ett kärl för ofärgat glas, är att hela det kärlet klassas om till färgat glas. Som följd av det måste glasbruken då producera ofärgat glas av nya råvaror istället för att återvinna befintligt material. Återvinningsresultatet blir alltså sämre.

Glas är ett material som är bra på många olika sätt. Det är oändligt, d.v.s kan återvinnas hur många gånger som helst. Det är formbart och kan designas på mängder av olika sätt. Det är tätt, läcker inte om det inte är trasigt och slutligen, det tar eller ger inte smak eller doft. 

Vad händer då med glaset efter att du slängt det i kärlet nere i soprummet? Det kan ni se på i denna lilla video: https://ftiab.se/187.html


Glasåtervinning spar naturtillgångar och energi. När återvunnet glas smälts till nytt glas används 20 procent mindre energi än om man utgår från nya råvaror. Glastillverkning med återvunnet glas ger dessutom ifrån sig mindre mängder koldioxid.

Svensk glasåtervinning

Glaskross blir nya förpackningar, glasull blir isolering och skumglas blir fyllnadsmaterial för husgrund och vägbygge. Det är många områden som vårt insamlade glas används till!

Återvinningsgraden för glasförpackningar i Sverige 2017 var 97%! Det är faktiskt så att det gör oss bäst i världen på glasinsamling och glasåtervinning!

Källor: https://www.ftiab.se/, https://www.sopor.nu/  och https://www.glasatervinning.se/

En reaktion till “Vad är glasförpackningar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s