Vad är plastförpackningar?

Plast är ständigt aktuellt. Våra hav fylls av plastskräp, djur hittas med plastrester i magen eller plast som dom trasslat in sig i. Plast ska inte slängas i naturen, det ska helst inte heller slängas i dom vanliga soporna utan sorteras separat. Det finns mängder av olika tycker av plast men här tar jag idag upp fraktionen ”Plastförpackningar”.

Mjuka och hårda plastförpackningar kan vi, sedan några år tillbaka, slänga tillsammans och det är ju toppen! Sortering ska vara enkelt!

Är man osäker på hur förpackningen ska sorteras kan man ofta läsa sig till det på förpackningen. Ett trick, om man är osäker på om det är plast eller t.ex folie, är att knyckla ihop det, om det vecklar ut sig igen är det plast. Ett exempel på detta är vanliga chipspåsar som sorteras som plastförpackning.

Detta är plastförpackningar

Smöraskar samt lock                Tvålflaskor               Sugrör                Crème fraiche-burk
Cellofan av plast                        Plastpåsar                Sylthink              Snusdosa, portions      Vinkartong, påsen med tapp   Sirapsflaska             Chipspåsar        Bubbelplast
Diskmedelsflaska                      Yoghurtburk            Pastapåse           Sprayburk av plast
Engångsglas/mugg i plast        Nätpåse (till frukt)  Kaffepaket         Köttförpackning, tråg
Plasttuber (t.ex tandkräm)      Saftdunkar               Fryspåsar          Plaströr (vitaminer)

Detta är inte plastförpackningar

Diskborstar                                 Pulkor                        Wellpapp          Toalettborstar
Farligt avfall                               Blomlådor                  Tvättkorgar     Cykelhjälmar
Plastleksaker                              Fjärrkontroller          3D-glasögon    Badringar
Kammar                                      Engångshyvel             Plastbollar       Lego
CD-fodral                                     Kassettband                Tejp                  Videokassetter

PET-flaskor är förvisso en plastförpackning, men dom ska helst komma tillbaka i pantsystemet. Så gå hellre och panta eller ge dom till någon som behöver några extra slantar och som gärna pantar.

När du slänger dina plastförpackningar se till att dom är tomma och att det inte finns någon mat, dryck eller annat kvar i. Detta är, precis som med andra typer av förpackningar, dels en fråga om hygien då många material har en lång väg från att du kastar fram till slutdestination. Det är också en fråga om att återvinningsprocessen kan påverkas för vikten blir annorlunda och det försvårar den automatiska sorteringen som ofta går på just vikt.

Ska du kasta en gammal tub med tandkräm eller handkräm, se till att trycka ut så mycket som går och sätt sen på locket.

Samla gärna ihop dina plastförpackningar i en plastpåse men knyt den inte, utan töm den i kärlet/behållaren och kasta sen påsen, eller ännu hellre använd den igen. Detta för att underlätta återvinningen och för personalen.

Visste du att:

  • Ett kilo materialåtervunnen plast minskar koldioxidutsläppet med två kg.
  • Plasten i en förpackning kan återvinnas upp till sju gånger innan den är utsliten och går till energiutvinning.
  • Råolja är en ändlig resurs så är det bättre ju fler gånger vi kan använda plasten för materialåtervinning innan den går till förbränning och energiutvinning.

Har du inte möjlighet att slänga plastförpackningar där du bor så har du säkerligen en återvinningsstation i närheten. Här kan du hitta den som ligger närmast.

Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag har satt ett gemensamt mål om att till 2030 ska plastförpackningar vara producerade i förnybar eller återvunnen råvara. Dessutom ska de vara materialåtervinningsbara redan 2022. Färdplanen överlämnades till regeringen 25 april. – Svensk Dagligvaruhandel

Så vad händer då med alla plastförpackningar som vi sorterar? Jo, det blir ny plastråvara för exempelvis nya förpackningar, sopkärl, bullerplank, byggmaterial, blomkrukor och kabelskydd men även energiutvinning.

Det är ju mycket vettigare att återvinna plasten, än att se den ligga och skräpa i naturen och förstöra för djur och växter, där gör den verkligen ingen nytta!

 

Källa: återvinningstockholm.se, sopor.nu, ftiab.se, Ragnsells.se, svenskdagligvaruhandel.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s