Man måste bara göra

Människan är av naturen rätt lat och bekväm, vi vill att det ska vara enkelt och lätt annars kanske det inte alls blir av. Så kan fallet vara med sopsortering, det känns svårt och lite jobbigt och fast man skulle vilja så stannar det vid tanken. Ofta, tror jag, är det för att man målar upp en bild som inte alltid stämmer.

Det behöver inte vara så svårt eller jobbigt, det blir vad man gör det till och mitt tips är att lägga ribban ganska lågt till en början.

Välj ut ett material att sortera ut, t.ex glasförpackningar. Glasförpackningar är ett toppenmaterial som kan återvinnas hur många gånger som helst utan att tappa kvalitet. Gör en plats för detta, ställ en liten låta i sopskåpet, häng en påse på skåpsknoppen eller vad som nu känns lättast och smidigast för just dina behov.

Läs på lite om vad du kan slänga som glasförpackningar (här t.ex)  eller det material du valt ut för att lära dig mer om det och för att få veta vad som händer med det sen. Det kan fungera som en bra morot om man vet vilken nytta man gör när man sopsorterar.

Bestäm en dag i veckan som du ska gå och slänga ditt avfall, gör det även om det bara är ett par flaskor eller nån gammal syltburk. Dels för att det faktiskt ska bli av och för att få in en rutin.

Berätta om det! Dels för att inspirera andra men också för att sätta lite press på dig själv.

Lyssna inte på dom som gladeligen och hela tiden påtalar att det inte spelar nån roll vad vi gör så länge Kina/USA/Ryssland gör si och så. För det spelar roll, det är toppen om vi kan återvinna befintliga material istället för att behöva använda oss av nytt. Bara för att andra gör fel behöver inte vi göra det också, det blir ju bara en ond spiral som inte skapar något gott alls.

Sätt stolthet i att du börjar sopsortera! Var glad över att du börjat med något som gynnar oss alla. Jag är övertygad om att det bästa är att starta efter ens egna förutsättningar och ta det i sin egen takt. Man behöver inte göra allt på en gång men man behöver däremot börja. Man måste bara göra.

Bestäm dig att det nya året ska blir lite mer miljövänligt än 2018!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s