Släng inte kaffesumpen

Det är ju allmänt känt att kaffe är livets dryck och den har räddat upp många sega dagar. Vi dricker det för att bli lite piggare och vi dricker det gärna tillsammans. Men vi ska inte glömma bort att ta hand om det som blir över, det vill säga kaffesumpen.

Kaffesump är bra till mycket och jag tänkte tipsa om några saker vi kan använda den till, såväl som inne och ute. Jag har sammanställt ett gäng tips som jag hittat lite här och var.

Återbruk, är som sagt, bästa bruket och sumpen ska vi verkligen inte förakta. Spar och använd!

På händerna
Har du skalat räkor, rensat fisk eller hackat vitlök? Det tenderar att sätta sig lite i händerna. Ta lite kaffesump, gnid in händerna och skölj sen händerna som vanligt så ska du se att lukten försvinner.

I skorna
Luktar skorna illa? Lägg lite torkad kaffesump i ett par strumpor, placera i skorna och låt ligga över natten så försvinner lukten.

I marinaden
Häll en tesked kaffesump i marinaden när du ska marinera kött, det tillsätter både rökigare smak och mörar upp köttet. Gör du en rub fungerar det lika fint att använda lite kaffesump där också.

I kastrullerna
Har det bränt fast i kastrullerna, fläckar som inte vill gå bort? Ta lite kaffesump på en trasa och gnid. Undvik känsliga material som t.ex teflon eller material som lätt missfärgas.

Under läppen
Jobbigt att sluta snusa? Gör en kaffesumpsprilla så känns det inte lika tomt under läppen.

På uppfarten
Det är isiga tider och kaffesump är finfint att använda på isfläckar, syran i sumpen gör dessutom att isen smälter snabbare.

I ansiktet
Kaffesump används som fördel som en peeling för ansiktet såväl som kroppen. Antingen som den är eller om man vill ha en skonsammare variant så kan man blanda den tillsammans med lite avokado eller honung. En scrub utan mikroplaster!

I rabatten
Blommor trivs i syrerik jord och lite kaffesump i rabatten blir blommorna glada av. Sumpen tillsätter både kväve och kalium som också finns i gödsel.
En annan fin grej med sump i rabatten är att varken sniglar, myror eller katter är speciellt förtjusta i det, en bra bonus att få ha blommorna ifred!

I grönsakslandet
Maskar gillar kaffesump! Eller ja, det är väl syran i sumpen dom diggar men vad spelar det för roll om dom kommer och gör sitt jobb och får grönsakerna att växa sig feta.

På grillen
Blanda ihop lite såpa, vatten och kaffesump för att göra rent grillgallret. Är det mycket som är fastbränt, lägg gallret i det daggiga gräset över natten och rengör det dagen efter.

På trämöbler
Repiga ytor är ett minne blott! Ta lite olja och kaffesump och gnid försiktigt in det på den repiga ytan. Använd en trasa att lägga blandningen på.
Du kan också göra en egen bets av kaffesump om du blandar det med kaffesump och gnider in det med en stålboll.

I diskhon
Skrubba diskhon med sumpen och den blir skinande ren! Miljövänligt och enkelt!

I garderoben
Luktar det lite unket i garderoben  eller klädkammaren? Torka lite kaffesump, lägg det in en burk och ställ in där. Det går också fint att göra doftbollar genom att istället lägga det i en bit nylonstrumpa.

I komposten
Där gör den sig väldigt bra då den släpper ifrån sig kväve, så kaffesump+kompost=sant.

Det funkar fint att torka det, lägga i en burk och ta efter behov till det man nu vill använda det till.

Ni ser, det finns mängder av möjligheter! Själv ska jag nu gå och göra mig en peeling med hjälp och eftermiddagens kaffesump och en avokado!

 

 

 

Källa: SVD.se, Hemmets.se, Viivilla.se, Expressen.se, Mittkök.se, Newsner.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s