Minska ditt matsvinn

Vi slänger mängder av mat. Mängder! En familj på fyra personer slänger ca 1 kilo mat varje dag. Vi tittar ibland lite för mycket på ”bäst före”-datumet istället för att lita på våra sinnen. Mycket mat håller mycket längre än vi tror så länge vi förvarar det rätt. Ägg, till exempel,  förvara dom i kylen med den trubbiga sidan upp, så kan dom hålla sig färska upp till två månader efter utsatt datum. Är dom hårdkokta så håller dom ca 5-7 dagar i kylen. Mer om det kan du läsa här.

Hushållen svarar för den absolut största delen, 938 000 ton. Det motsvarar cirka 97 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person. – Naturvårdsverket

Detta är ändå något som vi alla kan hjälpas åt att blir bättre på, vi tjänar på det både miljömässigt och ekonomiskt. Ca 6000 kr om året slänger en tvåbarnsfamilj bort i mat, det är ju pengar man kan ha roligare för. För det beror ofta på något sånt enkelt som slarv och bekvämlighet, genom att planera bättre och ha bättre koll så är chansen god att ditt matsvinn minskar!

Matsvinn är det som hamnar i det organiska matavfallet eller i hushållssoporna (där man inte har möjlighet att sortera ut det organiska). Mycket av matavfallet kan vi egentligen använda.

För enkelhetens skull kan vi skilja på svinn och avfall med att svinn är sånt vi hade kunnat äta om vi hanterat det annorlunda.

Vi häller ut ca 50 kg mat i slasken per person årligen. Vi slänger bananer som börjat bli lite bruna när vi istället kan skiva upp dom och frysa in. Dom är perfekta att ta fram när det är dags för en smoothie eller ett bak.

Börjar paprikan blir lite skrynklig och trött, släng ned den i en gryta och det märks inte alls. Se möjligheterna med maten!

Några tips för att minska matsvinnet:

 • Planera inköpen. Gör veckomenyer och handla till dessa.
 • Handla inte hungrig. Det leder bara till att du kommer hem med en matkasse av saker du egentligen inte behöver.
 • Förvara kött i fisk längst ned i kylen där det är som kallast.
 • Titta, lukta och smaka. Ofta håller matvaror längre än vi tror.
 • Ha restfest varje söndag. Laga till en gryta på grönsakerna som blivit över.
 • Får du över lite slattar på middagarna i veckan, fixa till lite plockmat på resterna i slutet på veckan.
 • Frys in. Det mesta går att frysa in. Hellre i mindre förpackningar än stora, på så sätt minskar du risken för att ta fram mat du inte gör av med.
 • Förvara maten rätt och låt det inte ligga framme.
 • Ta hellre flera små portioner än en stor som du ändå slänger en fjärdedel av.
 • Bara kanten kvar på osten? Riv ner och frys in.
 • Om frukten börjar bli lite trött, gör en smoothie eller fruktsallad.
 • Omeletter är toppen som restmat, där kan du slänga i lite allt möjligt! Skivad potatis, korvrester, paprika som börjar lite skrumpen.
 • Köp ekologiskt i den mån du kan.
 • Mataffärer har ofta nån hylla med varor som har lite kortare datum för ett billigare pris. Utnyttja det om du vet att du ska äta det snart, alternativ köp hem och frys in.’
 • Håll koll på vad som finns i frysen genom att märka upp maten med innehåll och datum.
 • Håll koll på temperaturerna i kyl och frys, lämpligt är + 4 °C för kyl och -18 °C för frysen.

Precis som så mycket annat i livet ska vi fokusera på möjligheterna, använda fantasin och var inte rädd för att testa nya rätter av sånt som blivit kvar i kylen/frysen/skafferiet!

Källa: Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Stoppa matsvinnet, Livsmedelsverket,

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s