13 myter om återvinning

  1. Förpackningarna behöver rengöras noggrant.

Nej, däremot ska dom vara tomma och gärna ursköljda eller att man torkar ur dom. Många förpackningar färdas långt med många stopp på vägen i form av mellanlagringar. Är det rester kvar i skapar det lukt, drar till sig ohyra och personalen som hanterar avfallet riskerar att få spill på sig.

2. Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består flera olika material

Förpackningen innehåller mest pappersfiber, därför sorterar du den som pappersförpackning men plastkorken lägger du med plastförpackningarna. Plasthinnan skiljs åt från kartongen senare i återvinningsprocessen.

3. Det är ingen vits att sortera eftersom allt ändå blandas ihop.

Inget av det som sorteras blandas, allt skickas till återvinning eller energiutvinning. Sopbilarna kör sedan olika fraktioner till olika anläggningar. Ingen vinner på osorterat avfall, vare sig naturen, mänskligheten eller entreprenören som hämtar avfallet. Ju renare material, desto bättre för alla.

4. Soporna sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i sopnedkastet.

Nej, ingen sorterar soporna i soppåsen i efterhand. Påsen bränns upp och gör nytta som fjärrvärme och el, men det blir ingen återvinning. Materialåtervinning gör bättre miljönytta än energiåtervinning.

5. Det är ingen vits att sortera färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger ändå allt tillsammans. 

Oftast hämtas glasförpackningarna med en 2-facksbil. Utifrån ser det ut som att det färgade och ofärgade glaset slängs i tillsammans men inne i flaket finns det två fack för vardera färg på glaset. Samma sak här, alla tjänar mest på sorterade förpackningar.

6. Jag behöver inte sopsortera

Du är faktiskt skyldig att sortera ditt avfall enligt avfallsförordningen, det gäller både att sortera tidningar och förpackningar, men också ditt elavfall.

7. Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen.

Miljön mår bättre av återvinning, för transporterna för avfallet belastar miljön betydligt mindre än transporterna för nyframställning av material.

8. Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll.

Ditt bidrag spelar roll!
* Om alla hushåll i Sverige sorterade en extra plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3600 ton, det motsvarar utsläppen från ca 1200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor.
* Om alla metallkapsyler lämnades till återvinning så skulle de räcka för att tillverka 2200 nya bilkarosser varje år

9. Det är bättre att elda upp plast än att återvinna den

Det är bättre att återvinna plast än att göra ny av olja. Plast kan återvinnas upp till sju gånger och för miljöns skull är återvinning det bästa!

10. Det går åt mer energi att diska ur förpackningar än man spar på        återvinningen

Nej, det är de som innehåller kladdiga matrester som behöver rengöras. I dom allra flesta fall räcker det med att skaka ut dom. Men det är såklart bättre att använda pappret du precis torkat händerna med till att torka ur förpackningen, än att rengöra under varmt rinnande vatten. Ingen begär att förpackningarna ska vara kliniskt rena, bara att du tar bort det allra värsta för hygienens skull.

11. Mina gamla strumpor vill ingen ha

Att återvinna gamla textilier går finfint!

12. Aluminium och stål finns i stora mängder och kan knappast betraktas som ändliga resurser och motivera återvinning

Det som är så bra med aluminium och stål är att det går att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Miljönyttan består mestadels av energin man sparar via återvinning.  När man återvinner aluminium förbrukas endast fem procent jämfört med den energin vid nytillverkning. Vid stål är siffran 25%.

13. Jag kan inte sortera det som består av olika material

Jorå, det kan du. Kan du separera delarna så gör du det, t.ex metallock från en glasburk men är det en produkt med blandat material som inte kan separeras går man på det materialet som väger mest.

 

Källa: Stockholm.se, FTIAB.se, Sopor.nu

2 reaktioner till “13 myter om återvinning

  1. Hej!
    Du har många bra och roliga idéer! Jag håller på med en artikel om att ta tillvara matrester. Skulle gärna intervjua dig i ämnet. Kontakta gärna mig om du har möjlighet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s