Vi behöver konsumera smartare

Jag tänker mycket på konsumtion, på hur lättvindigt vi konsumerar saker när vi egentligen inte behöver.  Det är ett slit och släng-samhälle utan konsekvenstänk och vi är alla delaktiga.

Vi byter ut fullt funktionsdugliga kök för att vi kan, det spelar ingen roll om det var nyrenoverat när vi flyttade in, för det gick i grått och vi vill faktiskt ha vitt.
Soffan slängs på tippen för vi ska byta färger i vardagsrummet, oavsett om den skulle ha hållit i flera år till.
Köksbordet ryker för det har fått en liten repa som ingen vill fixa.
Tapeterna ryker för dom matchar inte gardinerna osv i all oändlighet. Vi gör det för att vi kan, inte för att det behövs.

När det kommer till kläder är det lika illa. Är plagget trasigt så slängs det, istället för att laga hålet eller ha det som skräpkläder på landet. Vinterjackan duger inte mer än en säsong för modet skiftar. Skor kastar i soporna istället för att klacka om dom. Återigen, för att vi kan, inte för att det behövs.

Vi sitter och beställer det ena och andra från Kina med Wish-appen, fast vi vet att det är billigt för att dom som jobbar i fabrikerna knappt får betalt. Vi beställer fast vi vet att flygplan efter flygplan åker fram och tillbaka med saker vi egentligen inte vill ha, men det är billigt och då ska det shoppas!

Vi kastar mat fast det går att äta flera dagar efter utsatt datum, men finns det ”bäst före-datum” så finns det. Istället för att titta, lukta och smaka slänger vi mat som skulle kunna ätas utan problem. Vi slänger småskvättar av rester istället för att frysa in, brödkanter som man kan göra ströbröd av, ostkanter som går fint att riva och frysa in.

Konsumtionen har i många EU-länder mattats av på senare tid, men svenskarnas konsumtion har fortsatt öka. Sverige ligger nu på tionde plats över de länder som släpper ut mest klimatförstörande gaser per person. Men mycket av det vi konsumerar, som kläder och elektronik, har tillverkats i andra länder och räknas därför som utsläpp i Kina, Indien och Bangladesh – inte hos oss. Skulle utsläppen räknas i de länder där varorna konsumeras istället skulle vi svenskar släppa ut dubbelt så mycket per person (12 ton/år). Det säger något om hur mycket vår konsumtion påverkar utsläppen.
sverigeskonsumenter.se

Det säger sig självt, vi kan inte fortsätta så här och tro att det inte får konsekvenser, dels för oss själva men också för andra länder och människor. Det är otroligt dumdristigt och egoistiskt. För visst VI kanske klarar oss men framtida generationer, dom som ska överleva den framtid vi nu skapar, dom kanske inte klarar sig lika bra.

Vi behöver bli bättre på att ta hand om det vi har. Vi behöver inse att livet inte hänger på om vi får ett nytt kök eller inte och att vi ibland måste jobba med det vi har. Istället för att slänga behöver vi bli bättre på att sälja sälja, byta eller skänka bort, istället för att köpa nytt behöver vi bli bättre på att laga, renovera eller köpa begagnat.

Vi behöver bli smarta och mer eftertänksamma konsumenter, ta ansvar för det vi konsumerar och alltid ställa frågan ”Behöver jag verkligen det där?”
På så sätt spar vi både pengar och miljö och det är vinst för alla!

Det finns mängder av olika kanaler man kan använda för att byta, sälja och köpa begagnat. Det finns grupper på Facebook, Blocket, Tradera, Tipp Tapp. Det finns second hand-butiker för möbler och kläder, bakluckeloppisar och lokala insamlingar.

Det är bara fantasin som sätter gränser, för det är väl ändå viktigare att ha en hållbar värld än ett nytt skrytsamt kök eller trendiga jeans?

Återbruk är bästa bruket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s