Jo, det där skräpet du just slängde på marken …

Vi får tidigt lära oss att man inte ska slänga skräp i naturen, ändå görs det ständigt.  I Sverige är det inte tillåtet med nedskräpning, den som ändå väljer att göra det kan enligt Miljöbalken dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Vad är då skräp enligt lagen?
Jo, det är större och mindre föremål av papper, glas, metall, engångsgrillar, möbler, hemelektronik, byggavfall, fimpar m.m.

Att gå förbi t.ex Tantolunden eller Rålis (sommarpoppis parker i Stockholm) en tidig morgon är allt annat än en naturskön bild. Ofta har man inga problem att släpa dit mängder av kassar med mat och dryck men att ta med sig en kasse med skräpet är otänkbart för många. Det händer ju naturligtvis att papperskorgarna blir fulla när det är ett högt tryck och många besökare, men det finns fler alternativ som är betydligt bättre än att bara lämna kvar skräpet på plats.

För grejen är att det tar tid för skräpet att brytas ned, ofta väldigt lång tid. Den där fimpen du slängde på marken tar ca 1-5 år för att brytas ned. Detta för att brytas ned till mikroplaster, mikroplast kan i sin tur ta flera hundra år för att brytas ned, om ens alls. Tänk då att vi i Sverige slänger 1 miljard fimpar på marken årligen.

Tuggummit du spottade ut på perrongen tar runt 20-25 år för att brytas ned och det kostar mängder av pengar för att få det bortstädat. Tuggummi är en av det mest kostsamma skräpet då det sitter fast och lämnar kladdiga fläckar.

Så hur lång tid tar det för skräpet att brytas ned?

Toalettpapper 2–3 veckor
Papperspåsar
1 månad
Organiskt material 1 månad
Tidningar 6 veckor
Cigarettfimp 1-5 år
Latexballonger upp till 5 år
Tuggummi 20–25 år
Pappkartonger 2–3 månader
Mjölkkartonger 2–3 månader
Plastpåsar 10–20 år (blir till mikroplast som förmodligen aldrig försvinner)
Plastmuggar 50 år (blir till mikroplast som förmodligen aldrig försvinner)
Konservburkar 50 år
Aluminiumburkar 200–500 år
PET-flaskor 450 år (blir till mikroplast som förmodligen aldrig försvinner)
Engångsblöjor 450 år
Fiskelinor 600 år (blir till mikroplast som förmodligen aldrig försvinner)
Glas 1 miljon år/ aldrig

Källa: Håll Sverige Rent

Förutom att det är fult med nedskräpning är det också en stor fara för våra djur. Djur hittas med magarna fulla av gamla plastpåsar och konserver, eller med näbbarna ihoptvinnade av gammal fiskelina. Det är inte rimligt att så många ska lida för något som är så lätt att åtgärda, det handlar ”bara” om att var och en av oss ska ta ansvar.

Återvinningsstationer är ett annat exempel där folk gärna dumpar sitt skräp trots att det är fullt. Gärna med ursäkter som ”det är faktiskt inte mitt fel att det inte blivit tömt!” eller ”har jag väl fått hit det tänker jag inte släpa hem det igen!”
Jag kan faktiskt tycka att det är fullt rimligt att ta med sig skräpet hem igen alternativt åka till en annan återvinningsstation. Det är också fullt möjligt att ringa till ansvarig och berätta att det är fullt, ni vet, ta lite ansvar.

Det är så lätt att hela tiden skylla på andra, men om vi börjar med oss själva så kommer vi väldigt långt redan där. Sen kan vi gå på producenter, kommuner och politiker.

En reaktion till “Jo, det där skräpet du just slängde på marken …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s