Bikarbonat, miljövänligt mirakelmedel

Bikarbonat har många i skafferiet, den brukar stå bredvid vaniljsockret och tas fram det det är dags att baka kakor, men den har så många andra bra funktioner också! Visste du att man kan använda det som torrschampo? Eller som luktborttagare? Eller lindra nästäppa?

Här nedan har jag  sammanställt olika tips om vad man kan använda Bikarbonat till, hoppas att det kommer till nytta! Jag vet att jag garanterat kommer att testa många av dess tips!

Kroppen:

 1. Bikarbonat kan lindra hosta, blanda en halv tesked i ett glas vatten. Detta kan också förebygga sura uppstötningar. Genom att skölja munnen med Bikarbonat och vatten kan du också bli av med dålig andedräkt.
 2. Du kan använda Bikarbonat som torrschampo.
 3. Blanda in lite Bikarbonat i ditt vanliga schampo för att neutralisera PH-värdet efter användning av hårprodukter. Det räcker med lite grann.
 4. Gnugga in lite Bikarbonat underarmarna istället för deodorant, det tar motverkar svettningar och kroppsodör. (Obs, man kan svettas mer dom första dagarna då kroppen jobbar på att få ut gifterna)
 5. Nästäppa? Blanda 1/4 tesked Bikarbonat med 2 msk vatten och häll i en pipett. Droppa 2-3 droppat i täppta näsborren och luta huvudet bakåt. Upprepa 2 ggr/dag.

Hemmet:

 1. Bikarbonat kan ta bort dåliga lukter, t.ex. i kylen. Blanda Bikarbonat och lite vatten och ställ längst ned i kylen och låt stå tills lukten försvinner.
 2. Man kan strö lite bikarbonat i sopkorgen för att få bort lukt.
 3. Torka diskbänken, kaklet, spisen, mikrovågsugnen med hjälp av Bikarbonat och en fuktig trasa. Ta en gammal tandborste till hjälp till svåråtkomliga ställen.
 4. När ungarna målat på väggarna kan du fukta en svamp och ta på lite Bikarbonat och gnugga försiktigt.
 5. Stopp i avloppet? Inget som lite Bikarbonat, Ättika och hett vatten inte fixar! Börja med att strö Bikarbonat ned i avloppen, häll därefter på ättika, vänta nån minut och häll hett vatten rätt ned i avloppet. (Detta fungerar också till att fräscha upp toaletterna med, då utan det heta vattnet)
 6. Fastbränd mat i kastrullen löser du genom att koka upp lite vatten (det ska vara så att det drygt täcker botten) med två teskedar bikarbonat och sen skrapa loss det brända.
 7. Skinande silver får du lätt genom att lägga aluminiumfolie i botten på en glasskål, häll i kokande vatten och lite Bikarbonat. Doppa silvret, se till att det nuddar foliet, ta upp och skölj i kallt vatten och torka av. Klart!
 8. Rengör mattor och madrasser genom att strö över Bikarbonat, låt vara ca 20 minuter och dammsuga sedan upp. Bikarbonat binder fukt och dålig lukt.
 9. Matlådor som blivit missfärgade efter lasagnen? Diska med bikarbonat för att få bort missfärgningarna.
 10. Om du ska resa bort kan du hälla Bikarbonat i avloppen för att slippa den unkna doften som kan uppstå. När du kommer hem så sköljer du ordentligt.
 11. Bikarbonat i kattlådan motverkar illaluktande dofter.
 12. Gör en pasta av vatten och Bikarbonat, smörj in hela ugnen, låt helst så över natten och gör sen rent med hjälp av en tvättborste.
 13. Missfärgade koppar kan bli som nya och man blandar Bikarbonat och hett vatten. Ställ i kopparna, låt stå i ca 30 min och diska sen som vanligt.
 14. Man kan ta bort det vaxliknande överdraget en del köpt frukt har med hjälp av bikarbonat och vatten.

Kläder: 

 1. Blanda i lite Bikarbonat i tvättmedlet och få ett fläckborttagningsmedel.
 2. Stinker skorna? Strö lite Bikarbonat i dojjorna, låt stå en stund och dammsuga sen upp.
 3. Du kan ”kemtvätta” kavajen genom att strö över Bikarbonat, låta ligga ca 20 min och sen dammsuga upp.

Enkelt och billigt, en perfekt kombination för att minska vårt behov av kemiska medel som inte är speciellt snälla för miljön.

 

 

Källa: StegFörHälsa, Sköna hemSköna hem, Expressen,

3 reaktioner till “Bikarbonat, miljövänligt mirakelmedel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s