Vad är wellpapp?

Det var ett tag sedan vi gick igenom ett material så jag kände att det var dags nu. Idag blir det wellpapp som är ett förpackningsmaterial. Det är dessutom världens mest använda förpackningsmaterial. Konstruktionen i wellpapp gör att det kan bära stora tyngder, ge skydd mot varierade temperaturer och skydda innehållet från skada, det är ett mycket användbart.

Wellpapp känner man igen på det vågiga mellanskiktet som limmas på eller mellan planskikt av papper, det är skillnaden mellan well, papp och kartong. Papp och kartong är platt och dessa två skiljs åt på sin tjocklek, papp är ett tjockare material än kartong.

Skärmklipp

(Bild från Ragnsells.se)

Wellpapp är 100% återvinningsbart, bara det är ju toppen! Det tillverkas också av förnyelsebart material, antingen av barr- eller björkskog eller återvunnen wellpapp.
Den bruna färgen är för att det är oblekt, vilket såklart är att föredra ur miljösynpunkt.

Visste du att:

  • Ordet wellpapp kommer av det tyska ordet ”welle”, som betyder våg.
  • ​Den första patentregistreringen för wellpapp gjordes i England 1856 av Edward Healy och Edward Allen. Wellpappen användes då som – hattband
  • En wellpappfiber kan återvinnas upp till sju gånger innan den mister sin spänst.
  • Hushållen i Sverige genererar drygt 10 kg wellpapp per person.
  • Idag återvinns cirka 98 procent av wellförpackningarna i Sverige.

Som privatperson kan du oftast sortera wellpapp i ditt avfallsrum, ibland som egen fraktion och ibland tillsammans med papp och kartong. Det finns också möjlighet att åka till en återvinningsstation för att slänga sin wellpapp.

Vad händer sen?

Materialet samlas in, sorteras och balas och går sen vidare till produktion av pappersförpackningar. Wellpappen blöts upp för att bli en pappersmassa som  tvättas, pressas och torkas för att bli papper.

Är wellpappen full med tejp är det bättre att sortera det som brännbart, alt ta bort tejpen. Platta gärna wellen så tar det mindre plats och ta bort ev. frigolit, plast och liknande. Du kan alltid använda en lite större wellkartong och fylla upp den med mindre, vikt well.

Det ska vara lätt att göra rätt!

 

Källa: Swif, farusa, Ragnsells, davpack,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s