Myter om sopgubbar

Fördomar har vi alla, vissa av oss är medvetna om våra och andra inte. Olika typer av arbeten är en sak som många har förutfattade meningar om.

Jag ställde frågan ”Vad har du för fördomar om sopgubbar?” på olika sociala medier och fick lite olika svar som jag tänkte bemöta här. Jag kan, naturligtvis inte, prata för alla i branschen. Det finns många olika företag som jobbar på olika sätt och vi är alla individer med olika åsikter, arbetssätt, arbetsuppgifter och erfarenheter.

”Att de dricker mycket, kör alltid som dårar och hatar andra människor”
Sopgubbar dricker, enligt min uppfattning, inte mer än andra. Själv dricker jag inte alls. Kör som dårar, många yrkeschaufförer kör som dårar men jag tror inte sopgubbarna ligger i topp där. Nej, vi hatar inte andra människor. 

”Ok, en fördom är att de tjänar sjukt mycket pengar.”
Oj vad jag önskar detta var sant. Vi går under miljöarbetareavtalet och ingångslönen där är drygt 26000 kr, sen kommer ev. tillägg på det som t.ex. premiekomp 1 och premiekomp 2.
Tidigare hade sopgubbarna som körde hushållssopor i Stockholm ett annat lönesystem, den s.k C-tabellen där det fanns ett poängsystem där man kunde komma upp i högre löner runt 35000-45000 kr. Det är numera borta och uppmärksammades med en strejk för ett par somrar sedan.
Det finns andra avtal också hos kommunparter men jag tror inte lönerna skiljer så vansinnigt mycket från miljöarbetareavtalet. Så nej, vi tjänar inte ”sjukt mycket pengar”.

”Att de samlar och pantar mycket burkar på arbetstid som extrainkomst”
 Pant går som förpackningar glas, metall och plast. Att ta dessa räknas som stöld. På min avdelning uppmuntrar vi kunderna att själva ta hand om panten så att den kommer tillbaka in i pantsystemet. Hellre att dom köper fikabröd eller skänker den till den som behöver den än att ”slänga” den i soporna. Men ja, säkerligen finns det nån som norpar lite pant.

”Att de gått upp rejält i vikt sedan de slutat rulla sopkärl. Och iofs att ryggproblemen minskat men inte motsvarande pga viktuppgången”
Det förekommer mycket rullande fortfarande även om husägare får själva rulla ut sina kärl till gatan. Vad gäller viktuppgång kan jag inte svara på.

”Att de jobbar långsammare sen de sparkade de erfarna åkarna som strejkade”
Jag kör inte hushållssopor så jag kan faktiskt inte svara på det men spekulera går ju alltid. Jag tänker så här, självklart är dom nya mer långsamma för dom har inte samma rutin och erfarenhet som gubbarna innan som jobbat i flera år. 

”Dom styrs av kriminella nätverk”
Nej, inte dom större seriösa företagen.

”Att det är ett väldigt gubbigt yrke. Tror att kvinnor har svårt att accepteras.”
Det är väldigt gubbigt men det kommer in fler och fler kvinnor, något som jag själv uppskattar mycket. Jag har inte haft svårt att bli accepterad av andra sopgubbar, däremot av män i andra yrkesgrupper som gått förbi mig för att fråga min manliga kollega något. Det har också hänt, flera gånger, att män har frågat mig något för att sen kontrollera svaret med en manlig kollega.

”Att det bara är män i 50 års åldern som jobbar som sopgubbar”
Nej, det är alla möjliga åldrar. Det har nog skett lite av ett generationsskifte dom senaste åren.

”Att de älskar när barnen står och vinkar på balkongerna (alla barn gillar sopbilen och vill titta)”
Ja. I love it!

”Dom jobbar bara halva dagar.”
Nej, personligen har jag 8 timmars arbetsdag och det har dom flesta numera. Sen finns det alltid några som kan åka hem när deras trakt är klar.

”Misstänker dock att den som tömmer återvinningscontainrarna här inte får en vettig lön. Framförallt tycks hen jobba 7 dagar i veckan mellan 7 och 21.”
Vore trist om hen inte fick en vettig lön, finns alltid en risk om det inte är ett företag med kollektivavtal. Antagligen kör dom skift.

”Att dom har beting men det är tydligen borttaget.”
Det stämmer, det finns inte längre.

”Att de är grymt trevliga människor och utan dem så skulle vi raskt drunkna under ackumulerade avfallsmängder.”
Ja, jag håller med. Dom flesta är grymt trevliga!

”Uthålliga. Jag har en fördom om att det är ett jobb som ställer krav på fysik; så att jobba heltid som sopgubbe lär ju kräva att kroppen anpassar sig. 
Jag tänker också att en sopgubbe kan knäcka en burk surströmming utan att höja ett ögonbryn.”
Kan inte prata för alla men jag skulle göra mer än att höja ett ögonbryn av att öppna en surströmmingsburk. Det skadar inte att ta hand om kroppen, det är ett fysiskt påfrestande jobb även om det finns mer hjälpmedel idag än förr.

”Morgonpigg, inte rädd att få lite skit under naglarna.”
Tidiga mornar hör ofta till men det finns dom som jobbar kväll. Nej, man bör inte vara rädd för att skita ned sig.

”Riktiga karlar med mer brukshumor än bruksarbetare. Skrattar åt vanligt folk som alltid försöker hålla upp en fasad. Skiter i allt och skäller på snofsiga människor bara för att det är kul.”
Nja, visst kan det vara så på sina ställen men även sopgubbar är vanliga människor med vanlig hyfs.

Lite övriga kommentarer jag fick:
” Fördomar?! Nej men respekt. För att inte tala om vårt ena barnbarn som avgudade dom under sina första år. Julafton var när sopbilen kom, påsk, midsommar och Alla helgons dag var när vi såg på sopbilsfilmer i mobilen. Farbror Bengt är fortfarande en favorit.”

”Min morfar var sopgubbe, min stora idol och bästa kompis. ❤”

”Jag tänker lite på han som skulle göra kollijox av Bamsen!”

”Utan sopgubbarna skulle jag inte klara mig, står som ett frågetecken varje gång jag åker till återvinningen, och dom är så snälla och kommer fram och hjälper till 🤗 
Och har vi någon gång glömt ställa fram tunnan, är det bara att ringa, så kommer dom när dom har vägarna förbi 👍🏼🤗.”

”Rejäla gubbar som kan handskas med både sopor och människor. Minns hur min morgonpigga lillebror i 3-4-årsåldern älskade att titta på när de hämtade sopor och heja på dem. Det var i och för sig sådär 40 år sedan.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s