Varför väljer ni att hata Greta?

Jag har försökt komma på vad det är som stör en del så ohyggligt med Greta Thunberg och hennes engagemang för klimatet. Vad är det med henne som provocerar vissa människor så mycket att dom känner att det är lämpligt att ösa massa hat över en engagerad 16-åring?

Det finns mängder av påståenden och teorier om henne. En del är faktiskt bara skrattretande.

Det kan väl inte vara för hennes engagemang?
För engagerade ungdomar är väl ändå något bra, något vi vill stötta? Det är inte alltför sällan man hör saker som ”på min tid var man minsann ute i skogen och lekte med kottar, då satt vi inte klistrade vid datorn!”  Greta kanske inte är i skogen och leker med kottar (vilken ungdom gör ens det?!) men hon gör allt annat än sitter vid datorn. Hon har ett superengagemang och ett driv som iaf jag tycker är både imponerande och inspirerande!

Det finns dom som anser att hon inte är en expert.
Hon påstår sig inte vara en expert, inte en enda gång har hon sagt att hon är det. Det hon däremot gör är att säga åt oss vuxna, politiker, företagsledare och alla andra i maktpositioner, är att lyssna på experterna. Att ta det experter på klimat och miljö på allvar och göra något åt det. Det hon vill stämmer bra in på våra miljömål inför 2020.

Annotation

Det är pga hennes kända föräldrar hon får all uppmärksamhet.
Perosnligen hade jag inte en aning om vem hennes föräldrar är förrän långt efter jag fick upp ögonen för henne. Och det är lite förminskande att påstå att hennes strejkande i sig, inte gav uppmärksamhet. Hon satt där i värme såväl som kyla, solsken som regn. Självklart ger det till slut uppmärksamhet.
Och än sen om det nu skulle vara så att det är pga hennes kända föräldrar?! Vem bryr sig? Kampen är fortfarande hennes, det är fortfarande hennes engagemang. Föräldrar ska stötta, det är en del av dealen med att vara förälder.

Hon borde gå i skolan istället för att strejka, vi har faktiskt skolplikt.
Jo, vi har skolplikt. I grundskolan. Greta får i gymnasiet. Oavsett så har hon anpassad skolgång och skolan är helt på det klara med hennes strejk. Inget fuffens där alls.
Personligen så skolkade jag för betydligt sämre anledningar och hade inte ett enda engagemang förutom mina kompisar och festerna vi hängde på när det var helg. Och ibland vardag. Greta har toppbetyg i varje ämne, inte för att det spelar någon roll egentligen för många, många, många människor har lyckats trots dåliga betyg eller med endast grundskola. Och ”att lyckas” kan betyda rikedom, lyx och flärd eller familjeliv, hyresrätt och fiskpinnar. Det definieras olika för alla.

Hon har autism och blir utnyttjad.
Ja, hon har autism. Det är ingen hemlighet och hon har pratat om det mycket och öppet. 
” Det gör att jag fungerar annorlunda och ser världen utifrån ett annat perspektiv. Om jag inte hade haft det så hade jag inte kunnat se det utifrån på samma sätt. Jag ser väldigt mycket saker i svart eller vitt.” – Greta Thunberg
Hon ser sin autism som en superkraft som hindrar henne från att fastna i det sociala spelet, som hon kallar det. Greta vet vad hon håller på med, det ska inte förminskas.

Hon har ett helt team bakom sig som styr och ställer.
Greta reser världen runt och pratar på konvent, galor och events. Det kan hon naturligtvis inte göra utan hjälp. Det är inte det minsta konstigt, det finns säkert massor av människor runt henne med olika uppgifter för att göra hennes liv lättare samt att skydda henne. Däremot är det fortfarande Greta som är Greta oavsett vilka råd och tips hon får på vägen.

Jag fattar inte varför hon blir så hypad.
Det gör jag. Ser inga konstigheter i det alls. Greta är störtcool, modig och imponerade! Hon står inför världsledare och skäller ut dom, hon står inför världens mäktigaste människor och berättar vart skåpet ska stå. Att dom svikit henne och alla andra barn och ungdomar, för att dom låtit bli att ta hand om vår jord. Det är långt ifrån alla som skulle våga göra det. Jag skulle det inte, jag önskar att jag skulle men nej, jag är inte så modig.

Jag tycker det är så överdrivet, klimatkrisen existerar inte.
Ok. Trots att ett otal experter säger annorlunda, så är det kanske överdrivet. Men vad gör det?? Ingen skadas av att Greta kämpar för vårt klimat. Vår jord och vår miljö skadas definitivt inte. Det är väl en jättebra sak att vi tänker mer på miljö och tar hand om den så att det inte blir problem senare.

Var kommer alla pengar ifrån, det är inte gratis att flänga omkring sådär!
Nja, i vissa fall är det säkert gratis. Arrangörer som betalar henne för att hon ska komma och tala på deras event. Återigen, ingenting ovanligt och ingenting som gäller specifikt för henne. Sen är det ingen hemlighet att hennes mamma tjänat en del pengar så familjen stöttar säkerligen en del. Som man gör om man kan när ens barn har ett intresse, hobby, aktivitet osv.

Är det för att man själv känner sig misslyckad medan en ung tjej tar plats och blir lyssnad på? Är det för att man är en bitter inskränkt person som inte klarar av att andra tar plats? Är det för att man känner sig hotad?
Vad är det som gör att man bemöter en ung tjej med så mycket hat att man engagerar sig så mycket så man slår på sin dator, letar upp ett forum eller facebook-sida och spyr ur sig det ena eländet efter det andra?

Jag förstår inte dessa människor, jag fortsätter att imponeras av Greta. Jag tycker att hon är fantastisk och önskar att jag hade en bråkdel av det modet hon har. Greta gör skillnad!

Heja Greta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s