Nej till prylkalendar

Så nu närmar sig julen och i diverse Facebookgrupper ser jag förfrågningar gällande julkalendrar.
Julkalendrar har blivit en industri och dom fylls med kosmetika, leksaker, ostar, sprit och massor mer. För varje lucka ska man få sig en liten treat, barnen ska ha små leksaker och vuxna ska ”unna” sig sig.

För mig personligen känns det som rent vansinne på flera olika plan. Julen i sig innehåller mycket stress och press för många, tiden är knapp, pengarna flyger iväg julklapp efter julklapp och sen maten på på det. Måste hinna fixa Jansons, skinkan ska grilljeras, sillen ska läggas in. Vem kan åka föri systembolaget? Nej, vi har glömt att köpa julklapp till kusinen!
Ja, det är olika för alla men att julen innebär en stor generell konsumtion är ingen tvekan.

Hemma blir det inga sådana julkalendrar och det är av flera olika anledningar.
* Barnen, dom skäms bort tillräckligt på julafton och behöver inte fler leksaker eller ens tro att hela December är en julklappsmånad.
* Konsumtionen, den försöker vi dra ned på. Aktiviteter är i så fall något som är roligare än prylar. Vi har nog med prylar.
* Miljön, den är tillräckligt belastad med det vanliga slit- och slängsamhället. Vi behöver handla smartare, tänk efter före.

När ska Grinchen knipa käft kanske ni tänker nu, men jag tänker inte dissa kalendar helt och fullt utan mer ge er alternativa kalendendrar. Varianter som gör att man slipper konsumtionshetsen och som är betydligt mer miljövänliga.

Bokkalendern
Låna böcker på biblioteket och sedan läser ni en per dag.

Återbrukskalendern
Ta fram en korg eller kasse där ni lägger en sak, plagg eller bok om dagen, som ni inte behöver. Skänk sedan bort detta. (Denna kommer vi att köra hemma)

Snällkalendern
Skriv 24 st lappar där du ska göra något snällt för någon annan. Hjälpa till att handla, vattna blommorna eller säg något vänligt till en vän/syskon/kollega/familjemedlem. Detta är naturligtvis en kalender för hela familjen.

Temakalender
Välj ett tema och lär er lite om det var dag, en jättebra aktivitet för hela familjen. Googla, låna böcker, gå på museum etc.

Lek- och spelkalendern
Bakom varje lucka döljer sig en lek eller spel som alla ska leka/spela tillsammans. Ena dagen kurragömma, andra dagen Uno etc.

Välgörenhetskalender
Skänk en valfri summa till välgörande ändamål.

Aktivitetskalendern
Ta en promenad, gör 10 armhävningar eller kör plankan 30 sekunder.

Alternativen är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. Att ge varandra tid tillsammans är en betydligare finare sak än vilken pryl som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s